mrt 222011
 

Zondag 6 maart hielden het Volendams Opera Koor en het fanfarekorps Wilhelmina een gezamenlijk concert. De stemming was tijdens de repetities al hoopvol, maar afgelopen zondag hadden ze er allemaal zin in. Het altaar in de St. Vincentius was gevuld met pakweg 130 muzikanten en allemaal in Volendams kostuum. Zoals iedereen vorige week in de NIVO al heeft kunnen lezen bestaat het VOK dit jaar in maart 60 jaar en dit was het eerste muzikale concert met een jubileumrandje.

Ook op Volendammer dag 26 juni trakteren wij Volendam op een jubileumviering tijdens de hoogmis, dat wordt genieten. Let op de aanvangstijd dat wordt gepubliceerd in de NIVO. Later in het jaar staat het grote jubileumconcert op de agenda en wel op 23 oktober. Noteer deze datum in jullie agenda, want dat mag u echt niet missen.

Enfin, schrijven over muziek is eigenlijk niet te doen, u moet er gewoon bij zijn geweest om te kunnen oordelen wat dat met je doet. Live muziek zonder elektronische versterking en gezang uit geoefende kelen, dat levert mooie kippenvel momenten op. Bijvoorbeeld “Aan der schönen blauen Donau” van Johan Strauβ, het is gewoon een mooi stuk muziek en erg inspannend zingen voor sommige tenoren, maar de sfeer is altijd weer pakkend voor het aanwezige publiek. Of “Moment for Morricone” van Ennio Morricone, als je één keer die film “Once upon a Time in the West” hebt gezien, dan vergeet je die muziek nooit meer. Het fanfarekorps Wilhelmina was op dreef en speelde uitbundig maar ook ingetogen als het moest. Echt prachtig!

Het meest geoefend tijdens de repetities was wel het of “O Fortuna”, het komt uit de Carmina Burana van de Duitse componist Carl Orff (1895-1982). De achtstemmige eerste noot moet meteen de juiste zijn, anders is het samenzang meteen mislukt. Maar het ging perfect en de mensen in de kerk genoten ervan, zo ook van de toegift, het was een bekend lied van Tol & Tol en Jan Smit genaamd “Mijn Volendam”. Dit werd altijd gezongen tijdens het programma Palingsoap en het was een waardig slotstuk waarmee de toehoorders weer naar huis gingen. De reacties van het publiek waren hartverwarmend en ik moet weer iedereen bedanken die heeft meegewerkt, want zonder die extra handen en hulp is het een onmogelijke opgave. Na afloop hebben we nog wat nagepraat onder het genot van een drankje in de oefenruimte van het fanfarekorps.

Wat mij opviel was de jeugd in het fanfarekorps, dat ontbreekt nog in het Volendams Opera Koor. Ben je nog betrekkelijk jong en goed bij stem, kom op en doe mee op maandavond om 20:00 uur in de Jozef. Ervaar zingen, de gezelligheid en daarnaast komen we overal in Nederland en daarbuiten. Tot ziens!

Tenor 5

bbblbbbr
Fanfare2011 (3).jpg
Fanfare2011 (4).jpg
Fanfare2011 (5).JPG
Fanfare2011 (6).jpg
Fanfare2011 (7).JPG
Fanfare2011 (8).jpg
Fanfare2011 (2).jpg
Fanfare2011 (3).jpg
Fanfare2011 (4).jpg
Fanfare2011 (5).JPG
Fanfare2011 (6).jpg
Fanfare2011 (7).JPG
Fanfare2011 (8).jpg
Fanfare2011 (2).jpg
Fanfare2011 (3).jpg
Fanfare2011 (4).jpg
Fanfare2011 (5).JPG
Fanfare2011 (6).jpg
Fanfare2011 (7).JPG