Jan Tuijp (BZN)

 

Vanwege mijn bemoeienis met de organisatie van “Edam Volendam 650 jaar” waren we gisteren ((28 Oktober 2007…red.) uitgenodigd voor het jaarlijkse concert van het Volendams Operakoor in de bomvolle Vincentiuskerk.

De houten bankjes waren hard, maar de 2,5 uur durende zit was de moeite meer dan waard. Alleen al de aanblik van die ruim 100 stoere mannen en vrouwen in onze prachtige klederdracht, staande in die monumentale altaarruimte, was om kippenvel van te krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over de fantastische performance van het koor samen met het “RBO Sinfonia” orkest, een bariton, twee sopranen en een tenor.

Voor de afwisseling deze keer geen Italiaanse opera’s, maar stukken van Bizet en Gounod in de Franse taal. Hoewel teksten van een koor voor mij altijd onverstaanbaar zijn, klonk het er niet minder om. Grote klasse, het moet heel veel repetitiearbeid hebben gekost om dit professionele niveau te halen. Het is daarbij wonderlijk hoe prachtig de balans tussen het koor , het orkest en de solisten was, zonder enige geluidstechnische ingreep. Dat is in het “electronisch versterkte” genre zoals bij BZN wel even wat anders. Vrachtwagens vol met de meest geavanceerde computergestuurde hightech moet daarbij zorgen dat iedereen alles kan horen. Gisteren, in de doorgaans, – voor ons als BZN,- lastige akoestische omstandigheden van zo’n grote kerk hoorde je elk instrument, elke stem, in de juiste verhouding, met de dirigent als enige “regelaar”.

Uiteraard is e.e.a natuurlijk ook de grote verdienste van de componist die elk detail ruimte gegeven heeft. Een heel mooie middag. Het vele werk dat alle medewerkers eraan hebben gehad heeft zich geloond. Het publiek ging uit z’n bol. We kunnen als Volendammers toch maar trots zijn op dit prachtige koor en de vooraanstaande ambassadeursfunctie die het vervult. Er is geen mooier visitekaartje voor Volendam te bedenken.

Jan Tuijp (BZN)