Info Nederlands

 

Het Volendams Opera Koor is in 1951 opgericht te Volendam. Het koor is doorgaans samengesteld uit ongeveer 100 mannen en vrouwen die het zingen tot hun grootste hobby hebben gemaakt. Het koor kreeg voor het eerst landelijke bekendheid toen de fameuze tenor Tito Schipa aan het eind van de vijftiger jaren aan zijn afscheidstournee begon in Volendam en door het koor werd ingehaald op een echte Volendammer botter. Doordat foto s hiervan de wereldpers haalden, kwamen de uitnodigingen uit o.a. Amerika, Engeland en Denemarken, waaraan echter geen gevolg werd gegeven omdat men vanwege de hoge kosten slechts een deel van het koor wilde ontvangen. Maar toen al had dit gezelschap het motto Allemaal of niemand . Door de NCRV televisieactie Geven voor Leven ontstond er een rush op het Volendams Opera Koor door diverse grammofoonplaatmaatschappijen. In samenwerking met Sound Products Holland en Ariola werd het plan opgevat om een elpee op te gaan nemen in Wenen met begeleiding van het orkest van de Wiener Volksoper . Het gehele Volendams Opera Koor vloog dus naar Wenen om de elpee te maken en samen met Veronica werd ook gelijk een Tv-special gemaakt. Een kostbare onderneming waaraan men zich alleen waagt, als men overtuigd is van de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat. Welnu, die overtuiging werd niet beschaamd en het Volendams Opera Koor bevestigde haar reputatie met de elpee Volendam in Wenen .De verkoopcijfers van dit project waren dusdanig dat binnen een maand het koor bekroond werd met een gouden plaat. Reden genoeg om met het koor een tweede elpee te maken met als titel: Volendam in Israël . Stel u voor, 100 Volendammers zangers en zangeressen, gestoken in hun traditionele kostuum vliegen naar Israël om daar wederom een begeleidende Tv-special te maken met stukken als: Hawa Nagila , Haktikva , The Holy City , Yerushala im , Land of Hope and Glorie enz. Ook deze elpee bereikte goede verkoopcijfers en in navolging hiervan werd de volgende elpee gepland met wereldsterren uit de stal van Ariola zoals Rudolf Schock en Renate Holm. Het werd wederom een schitterende elpee die men bij Veronica zo hoog inschatte dat men het koor 8 dagen mee op stap nam om op en langs de Rijn een Tv-special te maken.

In de loop der jaren zijn er veel concerten verzorgd in binnen- en buitenland en vaak met solisten van internationale faam en naam zoals: Tito Schipa, Antonio Salvarezza, Ugo Trama, Gaetano Bardini, Leonard Mroz, Christine Deutekom, Marco Bakker, Henk Smit, Jan Derksen, Rudolf Schock, Renate Holm, Ellen van Haaren, Marjon Lambriks, Gritt van Juten, Caroline Kaart, Maria della Spezia, Frank van Aken en Henk Poort.

Per jaar ontvangt het koor een groot aantal uitnodigingen om te zingen. Ook op de televisie is het Volendams Opera Koor geen onbekende, want men heeft reeds aan meer dan 30 uitzendingen meegewerkt in binnen- en buitenland. Aan vele manifestaties werd meegewerkt t.b.v. diverse doeleinden zoals voor het behoud en de restauratie van het Concertgebouw te Amsterdam. Een greep uit de plaatsen waar het Volendams Opera Koor in het buitenland heeft opgetreden zijn: *Antwerpen, *Brugge, *Brussel, *Blankenbergen, *Fontainebleau, *Lippstadt, *Montabaur, *Helferskirchen, *Wenen, *Jerusalem, *Boedapest ,*Monaco, *Malta en *Dresden.

Het gemiddelde aantal koorleden dat steeds aan de concerten meewerkt ligt tussen de 90 en 95 personen. Het is ondoenlijk om een opsomming te geven van de plaatsen waar of in de loop der jaren concerten zijn gegeven. Van de Zeeuwse eilanden tot ver in Groningen en Friesland en van Kerkrade tot in Twente en de Achterhoek. In alle grote steden van ons land zijn optredens geweest en voorlopig komt er nog geen einde aan de stroom van verzoeken tot het geven van concerten. Van het Volendams Opera Koor is een CD uitgekomen met als titel Opera Gala(uitverkocht) , waarvoor de opnames plaatsvonden o.a. in Boedapest en waaraan werd meegewerkt door zowel Nederlandse als buitenlandse solisten. In 1995 is een CD van het Volendams Opera Koor uitgebracht onder de titel Opera Festival (uitverkocht) en in 2008 is de laatste CD genaamd Opera Alive uitgebracht, met koorstukken die werden begeleid door het Amsterdams Promenade Orkest.

De samen-/ medewerking van het Volendams Opera Koor is verleend aan de in 1998 opgenomen CD A Symphonic Night II van BZN. Dit werd een groot succes en een aantal concerten werden door het land gegeven. Tot en met 2008 heeft het Volendams Opera Koor meer dan 800 optredens verzorgd. Een greep uit eervolle uitnodigingen: Optreden voor Paus Johannes Paulus II in Utrecht, voor de ministers van de NAVO en het Warschau-pact in de Ridderzaal, bij het 700-jarig bestaan van Brussel, het Prinsengrachtconcert in Amsterdam en het jubileum van Koningin Beatrix in Den Haag.

Kortom, kom maar eens luisteren of nodig het koor eens uit! U zult er versteld van staan hoe dit koor u met klanken en volume emotioneel kunt laten genieten, en dat voor een schappelijke prijs. Natuurlijk zorgen we voor muzikale begeleiding of één of meerdere solisten, uw beslissing is doorslaggevend. Alleen een piano, liefst een vleugel, kunnen wij niet meenemen. We zorgen zelf voor vervoer, zien er prachtig uit in ons kleurrijke en traditionele Volendammer kostuum en we hebben ons eigen podium.

bbblbbbr
Volendams Opera Koor in Israel.gif
Gaetano Bardini.gif
Volendams Opera Koor met Tito Schipa.gif
Reisje langs de Rijn.gif
Volendam in Wenen.gif
Volendams Opera Koor in Israel.gif
Gaetano Bardini.gif
Volendams Opera Koor met Tito Schipa.gif
Reisje langs de Rijn.gif
Volendam in Wenen.gif
Volendams Opera Koor in Israel.gif
Gaetano Bardini.gif
Volendams Opera Koor met Tito Schipa.gif
Reisje langs de Rijn.gif
Volendam in Wenen.gif
Volendams Opera Koor in Israel.gif
Gaetano Bardini.gif