mrt 052018
 

Zaterdag 3 maart 2018 heeft het Volendams Opera Koor op uitnodiging de eucharistieviering in de parochiekerk de Meerdere te Tuitjenhorn opgeluisterd, ter gelegenheid van het afscheid van Pastoor Jan Berkhout.
De Mis werd voorgegaan door de hulpbisschop Jan Hendriks, die tijdens de verkondiging Jan Berkhout toesprak en daarbij zijn loopbaan als pastoor nog eens doornam. Pastoor Berkhout was in onze St. Vincentiusparochie pastoor van 1995 tot ergens in 2003. Volendam en de hectische tijd na de cafébrand heeft natuurlijk ook zijn sporen nagelaten bij de pastoor.
Samen met het Parochiekoor Caecilia werd om beurten tijdens de Heilige Mis gezongen en o.a. met medewerking van de sopraan Rosemary Carlton – Willis en onze pianist Jorrit van den Ham.
Aan het einde van de Mis kwam de pastoor zelf enigszins wankelend naar het altaar om iedereen te bedanken voor hun komst naar deze kerk, die propvol zat.
Ik vond op zijn website de volgende tekst:
In de strenge winter van 1962-1963 kwam het verlangen weer helemaal terug. Op zondag 3 maart maakte ik een wandeling op het ijs. De hele wereld was nog wit en het vroor nog steeds. Die zondag was een stralende dag, een heldere hemel en toch ook al een voorjaarszon. Ik was daar helemaal alleen en toen gebeurde het. Ik vloeide als het ware uit mezelf, ik voelde me één met de kosmos, met God. Ik wist dat Hij bestond en dat Hij liefde is. Ik wist ook dat ik priester moest worden en moest gaan studeren in College Nazareth in Horst. Vanaf dat moment ging het snel.
Toeval bestaat niet, maar het was deze zaterdag ook 3 maart en deze winter van 2018, precies 55 jaar later, deed mij denken aan 1963.
Na afloop onder het genot van koffie en broodjes waren er nog enkele sprekers, o.a. Piet Blankendaal natuurlijk en ook een broer van de pastoor. Het was jammer dat Imca Marina zich ziek had afgemeld, maar ons koor heeft daar nog even a capella een lied gezongen. Iedereen genoot ervan.
Onze dirigent Peter Schlamlch sprak ons nog even toe dat we als koor boven onszelf waren uitgestegen, zo mooi hadden we gezongen tijdens de Mis.

tenor 5

bbblbbbr
Afscheid Pastoor Berkhouttv1.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv2.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv3.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv6.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv7.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv9.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv1.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv2.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv3.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv6.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv7.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv9.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv1.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv2.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv3.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv6.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv7.jpg
Afscheid Pastoor Berkhouttv9.jpg