okt 242011
 

Zondagmiddag was het weer ouderwets genieten van pure opera. Het publiek en de koorleden, maar zeker ook de leden van het orkest en de solisten beleven in Volendam toch iets extra’s. De kerk zat echt lekker vol en dat is natuurlijk altijd goed om te beginnen, want daarvoor doen we het allemaal. Het programma was gekozen om reden van ons 60-jarig jubileum, we wilden weer eens uitpakken. De opera’s Aida en La Traviata van G. Verdi zijn moeilijk, maar wel prachtig om voor de dag te komen als echt operakoor.

De weg ernaar toe ging over hobbels, maar het was de moeite waard. Elk jaar komen er wel problemen op ons pad en het zijn soms dus echt slapeloze nachten voor enkele van de organisatoren. Solisten, PR, licht, locatie repetitie, stoelen, podia, nazitje, kaartverkoop, noem maar op. De opstelling was, in navolging van de Volendammer dag, op dezelfde wijze en dat betekende voor de dames wat meer zitruimte. Als het moment suprême dan echt daar is en we staan op het altaar, de dirigent staat op scherp en de orkestleden hebben hun instrument in de aanslag, dan is het een kwestie van inlevingsvermogen en concentratie van alle zintuigen. De solisten hebben tijdens de generale al laten horen dat ze klasse hadden, maar zondagmiddag gaven ze nog iets extra’s.

Van Dorothy Grandia genieten we al vaker, maar deze zondag was ze in supervorm, ondanks haar pijn in haar rug.  De bariton Frank Wong en de bas Hans de Vries vergaten op een gegeven moment om van hun plaats te lopen, ze stonden gewoon te luisteren naar ons. Monique Krüs(sopraan) wilde tijdens het drinklied een glas wijn, dus ik regel dat en met echte wijn. Dat durfde ze niet, maar na afloop had ze dat ingehaald. Peter geeft met zulke dagen alle energie wat in zijn lijf zit, hij geeft als dirigent niet alleen het tempo aan. Alle details bij elkaar komen dan tot een hoogtepunt, de eerste noot moet niet twijfelachtig het moet meteen goed. Hij legt ook uit met welke emotie je moet zingen, sommige noten hebben niet zomaar een accent.

Het publiek hoort en weet wanneer het goed is geweest, wij horen dat aan het applaus. Het applaus plofte de kerk uit en pas dan kunnen we tevreden zijn, een gelukkig geslaagde middag.
Het drinklied in de opera La Traviata heeft altijd een opzwepende werking op publiek, zo ook deze middag, dus dan is het vanzelfsprekend altijd de toegift. Dat blijft in je geheugen gegrift de komende weken. Na afloop zei Harrie van der Plas: jullie kunnen mij altijd bellen, wat jullie koor kan is uniek te noemen.

Ik kan zoveel en zo lang over deze muziek schrijven, maar men moet toch echt zelf een kaartje kopen en de moeite nemen om naar de kerk te komen, de ervaring van het live meemaken is in dit geval de ultieme keuze. Echt mensen, ook zelf meezingen is zelfs nog beter en dat kan ook met dit koor. We zoeken nog zangers(tenoren) en zangeressen, kom langs op maandagavond in De Jozef om 20:00 uur. Na afloop zei Harrie van der Plas: jullie kunnen mij altijd bellen, wat jullie koor kan is uniek te noemen.

Ik wil tot slot weer de vrijwilligers bedanken die hebben meegeholpen op wat voor manier dan ook, speciaal de koffiedames achter in de kerk, de kaartverkopers, Nico Steur(Dobbel), de podiumbouwers, Joop Leeflang, Evert Molenaar(flying), Paul Steijn(website, nu ook op facebook), sponsoren (zie onder), De Jozef en PX, LOVE, De NIVO en “last but not least” ons eigen bestuur.

O ja, ook hij/zij die ik vergeten ben, bijvoorbeeld KBK Bouw, wij maken gebruik van hun aanhangwagen voor het podium en de toegangsbewijzen.
Blankendaal Trade BV, Kras Recycling, Steur Makelaars en Verzekeringen, Tandheelkundig Centrum Volendam, Rabobank Waterland, Divema B.V., H. Kuit & Zoon B.V. en Hein Schilder  Groep.

Tenor 5

bbblbbbr
concert60voktv14.jpg
concert60voktv16.jpg
concert60voktv18.jpg
concert60voktv19.jpg
concert60voktv23.jpg
concert60voktv24.jpg
concert60vokkr1.jpg
concert60vokkr3.jpg
concert60vokkr4.jpg
concert60voktv10.jpg
concert60vokkr12.jpg
concert60voktv13.jpg
concert60voktv14.jpg
concert60voktv16.jpg
concert60voktv18.jpg
concert60voktv19.jpg
concert60voktv23.jpg
concert60voktv24.jpg
concert60vokkr1.jpg
concert60vokkr3.jpg
concert60vokkr4.jpg
concert60voktv10.jpg
concert60vokkr12.jpg
concert60voktv13.jpg