mei 192005
 

Het Volendams Opera Koor was donderdag 19 mei 2005 op uitnodiging van het gemeentebestuur van Bitburg en de familie Beers vertrokken naar Duitsland voor een concert en een heilige mis. Het koor beleefde vier indrukwekkende dagen in ons buurland, waar we met veel plezier aan terug kunnen denken. Het concert in Bitburg was bedoeld ter viering van het feit dat in de kerk een nieuw orgel is geplaatst. Bitburg staat natuurlijk bekend om het biermerk en dat het hotel van de familie Beers dit merk tapt is niet toevallig. Hun relatie met dit biermerk met de kreet “bitte ein Bit” heeft ertoe geleid dat er voor ons koor een rondleiding door de brouwerij werd geregeld.

Indrukwekkend om te zien hoe machines ervoor zorgdragen dat een flesje met bier wordt gevuld. De eerste avond al werden we ontvangen door de burgemeester zelf en hield voor ons een toespraak, gevolgd door Piet de Boer met een woordje en uitwisseling van materiaal van ons koor. Vervolgens het concert in de “Liebfrauen Pfarrkirche” en dat begon wat onwennig voor het publiek, want zoiets hadden ze daar waarschijnlijk nog nooit gehoord. Na het “es lebt eine Vilja” wat dus in het Duits wordt gezongen, vielen hun monden open van verbazing. Dorothy Grandia (soliste, sopraan) en Bart Poort (ons eigen tenor) zongen gelijk daarop het Libiamo uit La Traviata, toen was het hek echt van de dam. Het applaus ging maar door, dus dan nog maar een toegift van ons koor om ze gerust te stellen, ze zullen ons niet zo snel vergeten.

De volgende dag was voor het koor om te ontspannen, wat dus begon in de brouwerij. Bitburg trakteerde ons op bier, broodjes en soep. Cor Beers was de hele dag mee om ons te begeleiden, vervolgens hebben we een kort bezoek gebracht aan de oude stad Trier. De “Porta Nigra”,de terrasjes en het mooie weer waren de reden om van te genieten. Het weer was zo goed dat de op het avondprogramma staande barbecue, buiten dus, tot in de late uurtjes gezellig verliep. We hadden de eerste avond in een jeugdhotel, eigendom van het bier Bitburg, geslapen en na de barbecue sliepen we in het hotel genaamd “Alte Viehweide” in Helferskirchen, wat eigendom is van de familie Beers. De derde dag, zaterdag dus, na het ontbijt was de rit uitgestippeld naar een stadje genaamd Limburg am Lahn. Een leuk oud en idyllisch stadje met prachtige gevels, winkeltjes en een heuse DOM op een berg. Om 17:30 uur was het de bedoeling dat we de heilige mis gingen opluisteren ter gelegenheid van het feit dat de familie Beers-Bigott 40 jaar geleden hun hotel annex bungalowpark zijn gestart.

De mensen in de Pfarrkirche Maria Empfängnis te Ebernhahn begonnen uit enthousiasme na het Haec Dies al te applaudisseren. Ook hier schitterden Dorothy en Bart Poort met hun optreden onder begeleiding van de meegereisde dirigent Peter Schlamilch, Caecilia Boschman (pianiste) en het blaaskwintet Hi-Five. De opbrengst van de collecte was ten bate van de Dernbacher Schwestern (nonnenklooster), een onderdeel van het “Provincialat der Armen Dienstmägde Jesu Christi” genaamd. Het geld ging samen met geldelijke bijdragen van zowel het koor en de leden rechtstreeks naar een plek ergens in India, alwaar men was getroffen door de tsunami. Na afloop trakteerde Cor Beers ons op warm eten en onze kelen waren natuurlijk uitgedroogd van het zingen. Het zaaltje waar we vertoefden beschikte niet over een muziekinstallatie, maar dat is voor het VOK geen enkel probleem. Diverse operastukken uit vervlogen tijden werden spontaan opgerakeld en er werd solo gezongen door onder andere Bart en Dorothy, maar ook Piet de Boer en Tiny Sier-Mooyer(Trijntje Schimmel). Hou dan maar eens de wangen droog, dan vliegt de tijd. Zelfs het bruidspaar dat boven aan het feestvieren was kwam eens kijken wat zich beneden allemaal afspeelde. Dorothy zong speciaal voor hen een hartverwarmend liedje. Piet de Boer werd deze avond door Piet Blankendaal (koorsponsor, baas van Piet de Boer en stand-up comedian) nog even op een voetstuk geplaatst. Overladen met lovende woorden, een weekendje weg en applaus om Piet de Boer maar te overtuigen van het feit dat hij onmisbaar is voor het VOK en vooral moet blijven. Piet reageerde met dankbare woorden en legde de aanwezigen uit dat hijzelf niet in het spotlicht wil staan, hij is afhankelijk van de rest van het bestuur en de koorleden zelf.

De laatste dag, voordat we de terugreis begonnen, kwamen Cor en Nel Beers, maar ook zuster Julia nog even de bus in om ons te bedanken voor alle steun in welke vorm dan ook. De organisatie van dit lange weekend wordt bedankt en kan terugzien op weer een super gezellig en geslaagde happening. (het was alweer de vijfde keer dat het VOK in Helferskirche kwam) Het papier toevertrouwen om uit te leggen hoe gezellig het is om koorlid te zijn, dan heb ik hier te weinig ruimte. Er is maar één manier om er zelf achter te komen en dat is op maandagavond langskomen in de Jozef om 20:00 uur. Vraag naar Hans Tol of bel tel. 364429.

Tenor 5

bbblbbbr
5.jpeg
6.jpeg
7.jpeg
8.jpeg
9.jpeg
10.jpeg
1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
4.jpeg
5.jpeg
6.jpeg
7.jpeg
8.jpeg
9.jpeg
10.jpeg
1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
4.jpeg
5.jpeg
6.jpeg

 Gepubliceerd door op 16:13 om 19 mei 2005  Tagged with: